Детска стоматология

Един от главните приоритети на Клиника Дукови е грижата за денталното здраве на децата. Нашият екип се стреми към изграждане на навик и поддържане на оралното здраве на децата от най-ранна възраст до юношество.

Целим да направим посещенията на най-малките ни пациенти приятни и интересни, като първата среща най-често е запазена за запознаване с лекаря и с необичайната обстановка, по този начин искаме да спечелим доверието на децата и да ги насърчим да се грижат за зъбите си.

За оптимално орално здраве на децата незаменима е и ролята на родителите, затова специалистите в нашата клиника ги информират за значението на домашните оралнохигиенни навици, редовните дентални прегледи и здравословното хранене.

Превантивната грижа започва с поникването на първото зъбче и тъй като доверието е в основата на успешното лечение, ние даваме най-доброто от себе си децата да се чувстват добре в нашите ръце.

В дентална клиника “Дукови’ разполагаме със средства и техника, които дават възможност на нашите висококвалифицирани кадри да се грижат за оралното здраве и красивата усмивка на всички пациенти.

Ето какво трябва да знаете преди да запишете час за вашето дете:

1. Преди посещение

  • При записване на час, съобразете режима на вашето дете, особено ако то е малко – важно е посещението да е в подходящото време и да не пречи на неговия сън и хранене.
  • Когато обяснявате на вашето дете какво ще се случи в кабинета, не използвайте страшни думи за децата, като игла, бормашинка, кръв. Ние имаме наши начини да обясним манипулациите на малките деца, например турбината е „мравка“, наконечникът – „пчеличка“, упойката – „комарче“.
  • Не плашете детето със зъболекаря, например: „Ако ядеш много бонбони, ще ходиш всеки ден при зъболекаря.“ или „Ако не си измиеш зъбите, ще те заведа при доктора да ти се скара“.
  • Не обещавайте на детето, че зъболекарят няма да прави нищо.
  • Не го лъжете. Ако идвате за лечение на кариес или вадене на зъбче, не го убеждавайте, че само ще го намажем с гелче или само ще видим зъбите.
  • Може да подготвите детето за прегледа в игрова ситуация – може да използавате фенерче вместо лампата, електрическа четка, вместо турбина, да „прегледате зъбите“ на любимата играчка на детето.

2. По време на посещението

  • Родителите в кабинета: За деца до 4 години, по-добре е родителите да са заедно с тях в кабинета. За по-големи деца родителят сам трябва да прецени дали да изчака в приемната, докато детето е на стола. Родители, които са притеснени или имат страх от зъболекар е по-добре да изчакат отвън, тъй като децата усещат тяхната тревога и също стават неспокойни.
  • Докато сте в кабинета не бързайте. Работим само при съгласие на детето, а не насила. Може да се наложи да поговорим с детето на различни теми от лечението, докато го предразположим и то се адаптира към средата.
  • Ако детето не желае да работим, не му се карайте. Използвайте само позитивни думи и акцентирайте върху тях.
  • Не очаквайте да направим всичко в едно посещение. Може да започнем от нещо дребно и лесно, за да спечелим доверието на детето. За някои манипулации като лечение на зъб, се налагат повече от едно посещение.

Запишете час за консултация още сега
Контакти