Избелване на зъби

Избелването е безболезнена, неинвазивна процедура с висок естетичен ефект. То води до изсветляване на твърдите зъбни тъкани чрез използване на химични средства.

Предлагани процедури за избелване на зъбите:

 • домашно избелване с индивидуални шини. Ползват се лабораторно изработени шини, изработени по отпечатък от устната кухина на пациента.
 • избелване в кабинета. При този вид избелване върху зъбите се нанася гел съдържащ пероксид и се въздейства със специална лампа. Предимствата на този метод са:
     1. ефектът от избелването може да се контролира. При необходимост може да се постигне по-значително избелване на определени, по-силно оцветени зъби;
     2. пести се време-резултатът се получава обикновено в рамките на едно посещение
     3. за по-голям ефект от процедурата се извършва предварителна подготовка-отстраняване на зъбен камък, плака
     4. гарантира се безопасност на венците по време на избелването
 • избелване на умъртвени зъби. Извършва се в няколко процедури до достигане на желания ефект. Използват се високопроцентен избелващ гел, поставен в пулпната кухина, който се оставя да действа няколко дни.

След повече от 20 г. наблюдения върху ефект на избелването се установява, че то не оказва отрицателен или деструктивен ефект, нито на макро, нито на микро ниво, върху зъбните тъкани.

Постигнатия ефект зависи от много странични фактори, най-вече от консумацията на оцветяващи храни и напитки, както и от катраните при пушене, от хигиенните навици и редовното измиване на зъбите.

Единственото сигурно е, че цветът на зъбите никога не може да се върне до първоначалния.

Запишете час за консултация още сега
Контакти