Оборудване

Модерна 3D CAD CAM апаратура

Апаратурата позволява след заснемане в устата, направо в кабинета да се изработят порцеланови пломби, керамични корони и фасети. Удобството се състои в това, че се скъсява значително времето за лечение както и възможността за многократни корекции както на формата така и на цвета.

Дигитален рентген Vatech Green Smart Plus

Апарат за образна диагностика който извършва рентгенови снимки по системата Panoramic, Cefalometric и CBCT-3D и сканиране на гипсови модели. С негова помощ значително се подобрява диагностиката на заболявания в лицево – челюстната област. Проследява се ефективността на проведените коренови лечения, а в областта на имплантологията е незаменим помощник при определяне местоположението на имплантите.

Дигиталната рентгенография притежава множество предимства в сравнение с традиционната, както за пациента така и за стоматолога. Качеството на получения образ е по-добро в сравнение с това предоставено от стандартния рентгенов филм. Изображението се проектира директно на монитора на компютъра. Това дава възможност да бъде обработван0, с което се подобряват възможностите за диагностика. За разлика от конвенционалната рентгенография, при Vatech Green Smart Plus системата, облъчването на пациента е намалено със 75%.

В клиниката също така разполагаме с апарат за сегментна рентгенова снимка.

Апаратът е единствения одобрен од американската FDA за рентгенови снимки на бременни.

Дентален лазер – LiteTouch™

Съвременната дентална медицина има за цел да създаде максимален комфорт на пациента. Лечението да бъде бързо, без болка, да бъде минимално инвазивно. Лазерното лечение дава шанс за постигането на всичко това. Денталните лазери са устройства, които използват светлината за извършване на множество дентални процедури. Повишават комфорта на пациента като намаляват необходимостта от анестезия за твърдите зъбни тъкани, понижават подуването и следоперативната чувствителност на меките тъкани. Лазерната терапия има значителни предимства в сравнение с работата с турбина и наконечник. Комфорта за пациента се дължи освен на редуцираната болка, но и на редица други преимущества. Липсват притеснителните стържещи звуци, липсва допир между накрайника и обработваната повърхност. Лазерният лъч работи на разстояние около 1-3 мм и не е в досег със зъбите, костта или венците. При манипулации върху меките тъкани заздравителния процес е по-бърз и самите процедури са съпроводени с по-малко болка и намалено подуване след интервенцията.

Липсват каквито и да било вибрации. При работа с лазер се постига максимална стерилност на работната повърхност, каквато не може да се постигне с никакви други средства. Постигнатата стерилност предотвратява възникването на инфекции и така постоперативните рани заздравяват бързо.

Центрофуга PRF DUO

Една от най-добрите терапии в хирургията, имплантологията и пародонтологията вече и в Клиника Дукови.

Тромбоцитният концентрат от десетилетия е утвърден като едно от най-добрите средства за ускоряване и облекчаване на възстановителния процес след хирургични манипулации.

Растежните фактори от собствената кръв на пациента подпомагат тъканната регенерация.

АПЕКСЛОКАТОР SENDOLINE

С помощта на цифров анализ на сигнала се осигурява точно измерване на дължината на кореновия канал. Това помага на стоматолога да приеме решение докъде да почисти и запълни канала за постигане на оптимален резултат от лечението. Този метод е прецизен, бърз и безболезнен за пациента, но с голяма диагностична стойност за стоматолога.

BonMaker

Апарат който превръща неспасяем зъб на пациента в материал, който замества липсваща кост, която след няколко месеца се превръща в пълноценна такава.

По този начин се свежда до минимум рискът от въвеждане на чужд антигенен материал, което може да доведе до отхвърляне.

ЕНДОМОТОР SENDOLINE

Sendoline предлага безупречна ротираща система, която позволява на всеки лекар по дентална медицина да проведе ендодонтско (кореново) лечение с ротиращи пили – бързо и ефективно.

CJ-Optik Дентален микроскоп

Работата под микроскоп осигурява по-голяма точност на детайлите. Пет степенното увеличение на CJ – Optik позволява перфектна работа при коренови лечения, естетични възстановявания и др.

HealOzone

Апарат генериращ озон.

Озонът доказано помага при лечение на повърхностни кариеси, стимулира заздравяването и епителизацията на рани и подпомага клиничната профилактика. Благодарение на спонтанното и катализиращо разпадане на молекулата, той е подходящ за използване в устната кухина по време на хирургични интервенции; благодарение на неговите положителни биофизични свойства той стимулира заздравяването и епителизацията на рани и засилва естествения антирадикален принцип на клетките (благодарение на ендукция на ензимите).

Пиезо скалер Tigon+

Най-новата технология при пиезо скалерите

Намира приложение в областта на профилактиката, пародонтологията, ендодонтията и възстановяването.

Пиезо скалерът Tigon+ осигурява приятно топла течност и предотвратява раздразнение дори при пациенти с чувствителни зъби. Петте предварително настроени програми спестяват време, а трите режима на работа осигуряват щадящо, но мощно почистване.

Комфорт благодарение на контролираната температура на течността, по този начин предотвратява раздразнение дори при пациенти с чувствителни зъби и венци.

Comfort+ интраорален скенер

Дигиталното снемане на отпечатък замества стандартните отпечатъчни материали, които по някога могат да бъдат неприятни за пациента. Това предоставя комфорт на пациента и в същото време дава надеждни резултати. С Comfort+ за лекарите по дентална медицина е възможно да получат с лекота дигитален отпечатък.

Дигиталните отпечатъци намират приложение в имплантологията за изработка на хирургични водачи, за единични корони и други естетични възстановявания.

При сканирането не се използва прах.

Implantmed и Piezomed

Най-новата технология при пиезо скалерите

Piezomed улеснява работата на хирурга: благодарение на иновативната
ултразвукова технология се отстранява единствено костно вещество с изключителна прецизност. Околните меки тъкани остават невредими. Забележително е и облекчението и за пациента: по-бърза работа, по-малко болка!

Новият Implantmed на W&H осигурява по-голяма безопасност по време на лечение.

Микромоторът е идеален за целта с неговата автоматична функция за нарязване на резба, автоматичен контрол на въртящия момент и W&H Osstell ISQ модул за измерване на стабилността на имплантите.

Диоден лазер

Отличната прецизност при хирургичен разрез, стерилизация на оперативното поле и отличната способност да спира кървенето (хемостаза), направиха Диодният лазер най-добрият инструмент за няколко сфери на приложение. Биостимулиращ ефект, обезболяващо действие. С него се провеждат прецизни и почти безкръвни хирургични намеси в устата.Ефектът му се състои в отстраняване на възпалените меки тъкани.

T-Scan Novus

Ново поколение техника за диагностициране на правилното натоварване на зъбите.

Уредът показва едновременно реалните сили с техните стойности на точките на контакт на всеки зъб и срещуположния му, както и първият контакт от всички зъби.

С T-Scan се постига правилен начин на лечение, какъвто познатото и използвано досега индиго не позволява на 100 процента.

С използването на уреда се постига най-вече правилно сдъвкване и смилане на храната.

Чрез използването му се предотвратява: счупване на естествени зъби; счупване на керамични мостове, корони; на болки в ставата; лечение на нощно стискане (бруксизъм); правилно натоварване на зъбните импланти.

Dentotest • Six

В клиниката се извършват изследвания с нова апаратура за фокална диагностика, корозионен потенциал, виталитет. С помощ на тези изследвания може да се определи дали има патологично фокално огнище в устната кухина както и дали не е налична опасност от биметализъм поради наличие на конструкции изработени от различни метали. Тестовете се извършват след като се дадат указания какви лекарства да не се приметат преди съответното изследване и какви процедури да се правят в къщи.

Дезинфекция и стерилизация

Въздухът в помещенията се филтрира и стерилизира със специална апаратура непрекъснато. Те са сертифицирани и отговарят за Covid изискванията.

Повърхностите и пода се обработват в УВ лъчи и се дезинфекцират в началото и в края на работния ден.
Инструментите след щателна химична обработка, се поставят в специална миялна машина, която измива и дезинфекцира с гореща вода и специален препарат. След това те биват подсушени, опаковани и поставени в автоклави Б+ за същинска стерилизация.

Баркод принтер подготвя индивидуални етикети, които се залепват върху пликовете и се прибират за съхранение до използването им.

При посещението на пациента инструментите се разопаковат пред него, а баркодовете се сканират с баркод четец и отиват в неговото електронно досие. Там е съхранена пълна информация за целия цикъл и етапи на стерилизация на абсолютно всеки отделен инструмент, както и датата, часът и лицето от персонала извършил целия процес (автоклавиране), т.е носещо отговорност за това. Накрайници, турбини и други елементи от машината, използвани при лечението на пациента се поставят в специален уред (Асистина), за механично почистване, смазване и дезинфекция. След което се поставят в Бърз Автоклав за окончателна стерилизация, т.е всички машинни елементи и инструменти минават на 3 нива на хим. Обработка, дезинфекция и стерилизация. Целия процес е компютърно контролиран.