Ортодонтия – поставяне на брекети русе

Специалността от денталната медицина, която включва профилактиката, диагностиката и лечението на зъбно-челюстни отклонения, както и неправилно позициониране на зъбите и неточните съотношения между челюстите и зъбните дъги, се нарича ортодонтия. Тези състояния водят до възпаления, поява на кариеси, проблеми със захапката и затруднения при поддържането на добра хигиена на устата. Всички такива неприятности могат да се избегнат чрез поставяне на подходящи брекети – съвременен метод, който ние от Дентална клиника Дукови в Русе прилагаме.

Лечението поради спецификата си изисква отлично взаимодействие между специалиста, пациента и родителите (когато пациентът е под 18 г.). Контролните прегледи са задължителни всеки месец, а в ортодонтията ретенцията е ключова, за да се запазят резултатите от лечението.

Разполагаме с различни методи на ретенция.

Подредени зъби и прекрасна усмивка се постигат чрез съвременните способи на ортодонтията.

брекети русе

Първа консултация

Първата стъпка е извършване на клиничен преглед, при който лекарят установява наличната деформация и назначава нужните рентгенови изследвания.

Второ посещение

Втората стъпка е направата на фотоснимки и взимането на отпечатъци, като материалите се изследват в съвкупност за поставяне на окончателната диагноза.

Трето посещение

Тук очаквайте специалистът да Ви представи цялостната картина и различните варианти за лечение, както и да Ви обясни етапите и заплащането.

Ние предлагаме лечение със:

  • снемаеми ортодонтски апаратчета
  • брекети: метални и естетични (керамични или сапфирени)
  • ретенционни шини
  • невидими шини – алайнери
biotech

В Клиника Дукови използваме и нова френска система алайнери Biotech Dental Smilers®

Алайнери – Smilers, Cristaline

Прозрачните незабележими алайнери, които перфектно прилепват по зъбите, се изработват за всеки индивидуален случай. Технологията им позволява точно количество натиск на правилното място и в съответното време.

Етапите на лечението с алайнери са следните:

При първоначалното посещение, за да бъде изготвен ортодонтски анализ, специалистът снема дигитални отпечатъци със специален интраорален скенер, изготвят се рентгенови снимки (цефалометрия и панорамна) и фотоснимки.

При второто посещение при специалист се обсъжда подробно какъв е планът за лечение – продължителност на лечението, броя на необходимите алайнери, какви разходи да очаквате. След това се пристъпва към изработка на алайнерите. Те се носят минимум между 20 и 22 часа всеки ден, като средно се подменят на 2-3 седмици, докато не се постигне оптималният резултат – поетапно преместване на кривите зъби до правилна позиция.

Обикновено лечението в повечето случаи трае между 6 и 24 месеца в зависимост от тежестта на конкретния случай. А след него може да очаквате подредени перфектно зъби без това да Ви носи дискомфорт.

Подвижни апарати

Възрастта, в която е най-подходящо да се носят подвижни апарати е между 4 и 12 години. Тогава се случват т. нар. пикове на растеж. Висококачествените брекети, които ние от Дукови поставяме в Русе, не променят и не пречат на говора на пациентите и поради естетиката си – не се забелязват чувствително.

Поставяне на брекети в Русе

Преимуществото на тези апарати е, че постигат прекрасен ортопедичен резултат върху лицево-челюстната област в най-ранната детска възраст. Недостатък е, че се свалят и може да настъпи счупване или загуба на апарата. Съдействието и мотивацията на пациента е от ключово значение. Последователността в лечението трябва да се спазва, въпреки че е възможно съвсем леко изменение в дъвченето и говора. Възможни са и увреждане на лигавицата и поява на пародонтит при недостатъчно добра орална хигиена.

Съществуват и профилактични подвижни апарати. Те имат за цел прекратяване на вредни навици, като смучене на пръсти, език, устни, дишане през устата, а също и запазване на място при липсващ или рано изваден зъб. Всички описани случаи имат сериозно влияние за правилното подреждане на зъбите, както и за функцията им. Негативното отражение може да бъде не само върху зъбите, но и върху мускулатурата, темпоромандибуларната става, храносмилателната система.

Подвижните лечебни апарати влияят на зъбите, меките тъкани и подлежащата кост, като формират правилния растеж в лицево-челюстната област на малките пациенти.

От нас може да очаквате подробен и специализиран анализ, който да определи с точност какъв следва да е видът на необходимия за лечението апарат. Всички апарати се изработват в реномирана зъботехническа лаборатория, като са строго индивидуални за всеки пациент. Малките пациенти могат да избират цвета на апаратчето и наличието на картинки по него.

MyoBrace® – Миофункционална ортодонтия

Неправилното дишане е определено от Myofunctional Research Co. преди почти 3 десетилетия като основна причина за неправилен растеж на челюстите, неправилна захапка и възникване на проблем в темпоромандибуларната става. Изследванията на MRC изцяло променят способите за ортодонтското лечение при децата чрез използването на иновативната миофункционална система Myobrace, която цели отстраняване на неправилния начин на дишане и вредните навици.

Какво причинява ортодонтските проблеми

Наличието на криви зъби при децата става видимо между третата и петата година. Неправилното позициониране на зъбите и развитие на челюстите в миналото се е отдавало на наследствени фактори. Науката и проучванията обаче доказват, че същинската причина за тези проблеми са неправилната позиция на езика, неправилното гълтане и дишането през устата, както и смученето на пръст или пръсти. Тези фактори предопределят неправилния краниофациален растеж и малоклузии.

Когато едно дете регулярно диша през устата, позицията на езика е в дъното на устната кухина, а това обуславя развитие на проблеми с челюстите, а оттам – ограничаване на мястото за правилно поникване и след това подреждане на постоянните зъби.

Системата Myobrace®

MRC имат решения на тези проблеми чрез по-биологично, миофункционално, ортодонтско (понякога преортодонтско) лечение. Системата се фокусира на етиологичните фактори, които причиняват неправилното дишане и малоклузията и чрез серия от силиконови шини се коригират така вредните навици, засягащи челюстите, зъбите и лицевото развитие.

Как работят шините Myobrace®

Паралелно с корекцията на вредните навици, силиконовите шини прилагат слаб натиск върху проблемните зъби и така ги „насочват“ към правилно подреждане в зъбната дъга. Преимущество на системата е, че шините Myobrace е необходимо да се носят едва за час или два през деня и по време на сън. Но нека да напомним – крайният успех на лечението в огромна степен е свързан със съдействието и мотивацията на пациента.

Шините се различават спрямо вида съзъбие, като са специфични за всяка възрастова група. Те ефикасно „тренират“ езика да застава на правилна позиция, прилагат лек натиск, за да постигнат разширяване на челюстите и преподредба на зъбите и преобучават оралната мускулатура.

зъби
myobrace

Запишете час за консултация още сега
Контакти