Пародонтология

Пародонтит – диагноза и терапия

Пародонтитът представлява напреднало хронично възпаление на венците. Той спада към най-честите заболявания въобще. Поради развитие на бактерии в зъбните отлагания (плака и зъбен камък), се стига до възпаление, което обхваща опорно-държащия апарат, обграждащ зъбните корени, като се засяга и околната кост. Обикновено често не са налице симптоми или те са малко и заболяването преминава незабелязано в следваща фаза. Загубата на зъбния опорно-държащ апарат е необратима. Оставен без лечение, пародонтитът може да доведе до видимо отдръпване на венеца и зъбите да се оголят и разклатят или дори изцяло да изпадат.

Това възпаление обаче влияе върху целия организъм и влошава много заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и др. По тази причина е много важно ранното откриване на заболяването чрез специална диагностика и възможно най-рано започване на целенасочена терапия.

За да се установи дали има пародонтит и как да се лекува, се извършват серия от изследвания. Част от тях са клинични и се извършват в кабинета от денталния лекар, например измерване дълбочината на венечните джобове, установяване на кървене, разклащане на зъбите, количество на плака и т. н. Други изследвания са параклинични . Те могат да включват на пример рентгенови снимки на челюстите за установяване нивото на разрушаване на костта и специални лабораторни изследвания.От последните много важни са определяне точното количество микроорганизми във венечния джоб, доказване сред тях наличието на определени особено агресивни видове и установяване на чувствителността им към антибиотици, за да бъдат избрани правилните препарати за лечение. Най-съвременният в момента лабораторен тест е молекулярно-биологичен метод за оценка – PCR тест в реално време ( такъв е PET, тест за причинители Пародонтит / Периимплантит). Необходимите проби се вземат с хартиени щифтове от венечните джобове и се изпращат в специална лаборатория в Германия. Там се изследва изпратения материал и се дават отговори на горните въпроси. Теста е напълно безболезнен и дава сигурни резултати.

Лечението на пародонтита се извършва в няколко фази. Началното лечение се изразява в професионално почистване на зъбите. В следващия етап от венечните джобове се отстранява плаката, бактериите и токсините, както и болестно променената тъкан. Тази фаза се съпътства от антибиотична терапия, определена от лабораторните изследвания. След приключване на същинското лечение се прави контролна проверка за успеха от него. Препоръчва се второ лабораторно тестване за бактерии. Поддържането и профилактиката на пародонтита се изразява в редовни контролни прегледи до края на живота, за да може заболяването да се разпознае и да бъде лекувано на време.

Клиника Дукови разполага с ДНК тестовете PET на МИП Фарма и при нас може да се направи пълна диагностика на заболяванията на пародонта. Само така те могат да бъдат правилно лекувани.

Запишете час за консултация още сега
Контакти