Пародонтология

Пародонтит – диагноза и терапия

Парадонтитът е едно от най-често срещаните заболявания и представлява хронично възпаление на венците в напреднала фаза. Той има сериозни последици за целия организъм и най-ефикасният начин да го избегнете е професионално почистване на зъбен камък, каквото извършва Дентална клиника Дукови в Русе.

Развитието на бактерии в плаката и зъбния камък (зъбните отлагания) води до възпаление. То се разпростира върху опорно-държащия апарат, който обгражда зъбните корени, и засяга и околната кост. Заради липсата на симптоми или незначителни такива и съответно – липса на лечение, заболяването незабелязано преминава в по-тежка фаза. За съжаление, загубата на опорно-държащия апарат на зъбите е необратима. Ако пародонтитът бъде оставен без навременно лечение, това води до видимо отдръпване на венците, оголване на зъбите, разклащане и в крайна фаза – загуба на зъби.

почистване на зъбен камък русе

Почистване на зъбен камък в Русе – превенция и здраве

Още една причина да не пренебрегвате превенцията под формата на почистване на зъбен камък, каквото ние от Дентална клиника Дукови извършваме в Русе, е фактът, че нелекуваното възпаление започва да оказва негативно влияние на организма на човека. Той може да се влоши от вече съществуващи болести – сърдечно-съдови заболявания или диабет. Ранното откриване на проблема чрез специализирана диагностика и започване на фокусирана терапия е от съществено значение.

Установяването на пародонтит и назначаването на лечение става след поредица от изследвания. Една част от тях се извършват от дентален лекар и са клинични – установяване на кървене, измерване на дълбочината на венечните джобове, количество натрупана плака и разклащане на част от зъбите. Друга част от изследванията са параклинични и включват рентгенова снимка, с която се цели да се установи каква е степента на разрушаване на костта. Друга необходима част са лабораторните изследвания – те показват количеството микроорганизми, намиращи се във венечния джоб, има ли сред тях особено агресивни видове и на последно място – установяване на тяхната чувствителност към антибиотици, за да се изберат конкретните препарати за лечение.

зъбен камък
Профилактиката и лечението на това заболяване протича в няколко фази. Първата фаза е професионалното почистване на зъбите, а след това – отстраняване на плаката, токсините и бактериите, както и болестно променената тъкан от венечните джобове. В тази фаза се прилага антибиотична терапия, която е определена след извършените лабораторни изследвания. След приключване на всички фази от лечението се извършва контролна проверка за резултатите от него и се препоръчват повторни лабораторни тестове за установяване на остатъчни бактерии. Следва профилактика, която се изразява в регулярни контролни прегледи.

Запишете час за консултация още сега
Контакти