Здравите зъбки са ключът към здравословното детство. Децата имат нужда от тях за да дъвчат, храносмилат, да говорят по-ясно и да изглеждат добре усмихнати.

Моментът на поникване на първите зъбки е особено деликатен. Дори преди тяхната поява венците на децата трябва да бъдат обгрижвани и добре почиствани от техните родители. Използвайте марля (леко навлажнена) за внимателно почистване на устната кухина преди лягане и след нахранване. Обръщайте внимание на цвета на венеца и на лигавицата. При евентуални притеснения се обърнете към специалист. В този период родителите трябва да помагат на непоникналите зъбчета. Чрез анатомични биберони, които стимулират оформянето и нарастването на двете челюсти т.нар. NUG биберони, чийто размер зависи от възрастта на детето.

Когато зъбчето пробива:

Обикновено първите млечни зъбки пробиват между шестия месец и първата година. В този период децата стават неспокойни, увеличава се слюноотделянето. Пъхат в устата си всичко, което им попадне в ръчичките.

Освен напиращите зъбки започват да излизат и афтички. Работата става оле-ле-е. Е, родители, моля пак да помагате. Използвайте различни гелове, които освен болкоуспокояващо имат и противовъзпалително действие; специализирана залъгалка, която подпомага безпроблемното израстване на зъбките и предотвратява болката. Всички те се използват, за да се масажират венците на детето. Препоръчително е да се обърнете към специалист стоматолог, който да Ви запознае с продуктите на пазара подходящи за всеки конкретен случай.

За първи път децата трябва да отидат на зъболекар в периода между поникването на първия зъб и първия рожден ден.

 

Устната хигиена започва, когато се появи първото млечно зъбче. Каквото научи човек в детството си в повечето случаи това ще спазва цял живот. Мийте зъбките на децата си до тригодишна възраст, а след това ги насърчавайте сами да го правят. Използвайте специално създадени четки за нуждите на децата, а също и пасти за зъби, съдържащи флуор в подходящите за децата количества (количеството флуор не трябва да превишава 500 ррм). По този начин се доставя флуор на зъбките и детето се привиква към ежедневна хигиена. Попитайте зъболекар за допълнителни манипулации с флуор.

Децата под 4-годишна възраст трябва да използват обикновена техника за миене с четка, която се изразява в малки кръгови движения. Ето една идея – когато заедно си миете зъбките, това дава добър пример на децата и им помага да се научат като Ви имитират. Следете миенето до 8-годишна възраст. И най-важното – похвалете детето при добре свършена работа.

Млечните зъбки на детето изпълняват важна роля. Те пазят място за постоянните зъби и имат решителна роля за физическото и емоционалното здраве и развитието на речта и челюстите. Затова правилната профилактика е от съществено значение от самото начало.