В случай че детето ви има проблем с подредбата на зъбите, първата стъпка е посещението при ортодонт.

Децата се притесняват доста от факта,че трябва да носят шини. Родителят е този, който може да ги насърчи и да предприеме мерки за облекчаване на тревожността.

Добре е децата да бъдат прегледани при ортодонт преди да са навършили седем години.

Разкажете подробно на детето си какво точно да очаква от кабинета на стоматолога. За да премахнете всякаква следа от стрес и неспокойство, обяснете на наследника си какво ще се случи като пристигнете.

Нека разбере, че ортодонта е човек, който притежава силата да му осигури красива усмивка за цял живот.

Всъщност шините могат да променят живота на детето и в много други отношения. Те могат да премахнат проблемите в говора, да подобрят отхапването и дъвченето на храната, да предотвратят бързото изтриване на зъбите и бъдещите болки в ставите. Разкажете на детето, че има много различни видове ортодонтско лечение и че специалистът ще реши точно кое ще свърши най-добра работа за неговия случай. Уверете се, че сте убедили детето си в липсата на болка по време на лечението.

Всяко дете трябва да бъде прегледано от ортодонт при първо съмнение за ортодонски проблем или не по-късно от седмата му година. В тази ранна възраст може да не се налага ортодонско лечение, но прегледът ще определи най-точното време за стартиране на лечението. Започването му в най-подходящия момент ще гарантира оптимален резултат в най-кратки срокове и най-достъпни цени. Този съвет важи с особена сила за рисковите деца: тези който си смучат пръста, имат проблеми с горните дихателни пътища или родителите им са носели апаратчета в детството си.

 

Стоматологът внимателно ще огледа зъбите и ще обсъди всички налични проблеми и вариантите за тяхното лечение. Допълнително той може да вземе отпечатък и да изиска да се направи ренгенова снимка. Въпросите, на които трябва да отговори ортодонтът при това първо посещение са:

  • Има ли ортодонски проблем?
  • Налага ли се лечението да започне веднага?
  • Какво ще представлява лечението?
  • Колко ще продължи?
  • Колко ще струва лечението?
  • Какво ще се случи, ако отложите лечението?

 

Когато за първи път отидете на преглед, уверете се, че знаете цялата нужна информация за денталната история и миналите прегледи на детето си.

Когато стоматологът ви информира за каквото и да било, свързано с бъдещото лечение, и за момент не се колебайте да задавате въпроси. Окуражете и детето си да пита за това, което го интересува. Колкото по-добре разбирате вие и детето ви лечението, толкова по-спокойно и комфортно ще се чувствате и вие и то.