Сънят е от изключителна важност, не случайно прекарваме 1/3 от живота си в сън. Голяма част от хората хъркат, особенно възрастните. Хъркат както мъжете, така и жените. На възраст 30-35 години съотношението мъже/жени е 20 % от мъжете и 5 % от жените. Над 60 годишна възраст хъркат 60 % от мъжете и 40 % от жените. Освен дискомфорт за околните и неудобство у хъркащия, хъркането може да е симптом на т.нар. сънна апнея. Сънната апнея е състояние, при което настъпва нарушение на дишането по време на сън. Тя се среща при 4 % от мъжете и 2 % от жените.

Наличен проблем има, когато между хърканията се наблюдават фази на спиране на дишането за 10 и повече секунди. В сравнение с възрастните, където хъркането не винаги съпътства някакъв по-голям проблем, при децата в голям процент е знак за съществуващ такъв. Най-често малчуганите страдат от заболяване на сливиците или околните тъкани.

Повечето болни от сънна апнея не знаят за наличието и. Техният сън е нарушаван от чести дихателни паузи, частично събуждане и ново заспиване. На сутринта тези индивиди са неотпочинали, недоспали, уморени. Като симптоми, които могат да наведат на мисълта за наличието на проблема сънна апнея са: сутришното главоболие, шумното хъркане, неспокойния сън, лошата концентрация, депресията. При децата липсата на добра концентрация, ниския успех в училище, хиперактивността могат да са показател за апнея.

Някои хора са по-склонни да страдат от това сънно разстройство. Това са индивиди с наднормено тегло, с макроглосия (голям език), с по-голяма обиколка на шията, пушачите и други.

 

Веднага след поставяне на диагнозата е необходимо да започне лечението. Статистически установено е,че 38 000 души/годишно умират от прекъсване на дишането повреме на сън.Често индивидите страдащи от сънна апнея могат да развият белодробно заболяване или артериална хипертония. Тези усложнения са резултат от повишаване на белодробното и артериалното налягане по време на дихателните паузи.

Лечението включва постепенно намаляване приема на алкохола, сънотворните, успокоителните, редуциране на теглото. При по-сериозни случаи пациентите използват по време на сън маска свързана с апарат подавщ въздух под налягане. За лечението и диагностиката на сънната апнея важна роля играят и стоматолозите.
На провелата се Sofia Dental Meeting, д-р Джеймисън Спенсър изнесе лекция и демонстрация, пред присъстващите стоматолози, за изработването на специални шини, предназначени за пациенти страдащи от сънна апнея. Шините не позволяват на долната челюст да отива назад по време на сън и да стеснява горните дихателни пътища. По този начин се облекчава дишането на пациента. Тези шини допринасят за лечението на още един симптом съпътстващ сънната апнея, а именно бруксизма (скърцането със зъби). Нещо, което е от изключителна важност, благодарение на тези шини се премахва и хъркането. По този начин се осигурява спокоен сън както на хъркащия, така и на неговите близки. Преумората и стресът, дължащи се на нарушения сън, изчезват.