Развитието на детето зависи от нормалното протичане на бременността, раждането и грижите за бебето. Необходимо е бъдещата майка да е спокойна, да бъде насочена към подходящо хранене и към правилни условия на живот (предпазване от инфекциозни заболявания, избягване на злоупотреби с алкохол и цигари).

Кариесът на зъбите е локализирано разрушение на твърдите зъбни тъкани, започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

За да предпазим нашите деца от кариес и неговите усложнения е необходима профилактика.Тя бива:

  1. Хранителна профилактика
  2. Флуорна профилактика
  3. Орална хигиена

1.При храненето на бременната жена най-голямо значение имат минералните вещества и витамини. Те за необходими особено през втората половина на бременността, когато започва минерализацията на временните зъби на детето. Обикновено родителите се изненадват от факта, че през втората половина на бременността се образуват зъбните зародиши на някои постоянни зъби (шести, резци). Следващите постоянни зъби се залагат като зародиши през първата година след раждането. Минерализацията на зъбите протича продължително време, години наред и зависи от набавянето на минерални вещества.

Храната е един от основните фактори за създаване на оптимални зъбни структури. По време на бременността от най-голямо значение е набавянето на организма с минерали: калий, фосфор и флуор.

Калцият се набавя чрез достатъчна консумация на мляко и млечни продукти. На ден в храната трябва да има 1,5 – 2г., а това количество се съдържа в 1,5 л. мляко или 200 гр. сирене.

Фосфорът се набавя чрез консумация на разнообразна месна и растителна храна (риба, месо, яйца, ориз, грах и мляко). Дневната нужда от фосфор е 1,5-2 гр.

Минералната вода – обръщайте внимание на етикета, количеството на флуора е важно! Трапезната вода – поглеждайте и нейния етикет. Изворната вода (розов етикет) е подходяща за бременни и малки деца.

Ето една таблица, в която са посочени дневната нужда при бременни в милиграми:

Химичен елемент 1-во тримесечие 2-ро тримесечие 3-то тримесечие
Калций 1100 1300 1300
Фосфор 1100 1300 1300
Желязо 26 26 26
Магнезий 300 300 300
Флуор 1,5 1,5 1,5

 

 

Правилното минерално хранене на бременната осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни зародиши и запазва съзъбието на майката.

Ето още някой друга любопитна информация за храната която консумирате:

  • Сиренето – предпазва и заздравява емайла
  • Зеления чай – премахва плаката и лошия дъх
  • Киви – предпазва от заболявания на венците
  • Лук – убива вредните бактерии в устата
  • Магданоз – лек срещу лошия дъх и освежител за устата
  • Сусамово семе – почиства зъбите и премахва плаката
  • Вода – поддържа здрави зъбите и венците

 

2.Флуорната профилактика – един начин за повишаване устойчивостта на твърдите зъбни тъкани. Флуоридите, макар и в минимални количества присъстват почти всички видове храни, тъй като флуорът се съдържа в почвата и водата.

Има два основи вида профилактика:

Ендогенна: въвеждане на профилактични дози флуор чрез храната и водата.

Един от най-лесно приложимите и контролирани методи е приемането на минерална вода или флуорни таблетки. В някои страни по света се произвеждат флуорирани храни: мляко, сол и т.н. Тяхното приложение е ограничено поради технологични трудности при производството им и трудното контролиране на приеманата от тях доза. В България е приета за профилактична норма до 1,5 мг която е посочена от Световната Здравна Организация, като пораждаща най-малко странични ефекти и най-оптимална за нуждите на зъбно профилактичния ефект.

Необходимото дневно количество се набавя от консумирането на храна и вода.

В България минералните води богати на флуор са много на вид – обръщайте внимание на етикета. Например минерална вода „Хисар“ – 4,7 мг/л, „Девин“ (син етикет) – 4,0 мг/л.

При липсата на флуор в питейната вода се употребяват флуорни таблетки за доставяне на нужното количество на организма.

Съдържанието на флуор във водата е различно като високите и ниските дози могат да доведат до сериозни здравни последици.

Флуорът постъпва в организма чрез водата и храната, като 50% от резорбирания флуор се отлага в тъканите (костите и зъби) и 50% се отделя с урината.

Друг основен вид флуорна профилактика освен ендогенната е екзогенната – това е външно и локално прилагане на флуорни препарати. Прилага се след пробива на зъбите. Този тип профилактика се извършва в стоматологичните кабинети под контрола на стоматолога.

3.Устната хигиена. Не на последно място трябва да споменем.

По време на бременността в началните месеци се наблюдават чести възпаления на венците. За да бъдат избегнати, зъбите трябва да се почистват освен с паста и четка, също и с вода за уста. В света на профилактиката, свойствата на водата са впрегнати в каузата да поддържат нивото на устната хигиената в максимално добра норма. Трябва само да изберете онази вода за уста, която ще отговори на личните ви желания и нужди.