С грижа за детската усмивка

Отново е време за Националната кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни зъби при деца от 5 до 8 години и Клиника Дукови отново е част от нея.
Първите постоянни зъби, които пробиват в детската уста са първите кътници(молари) – шестите зъби. Доста често тяхната поява остава незабелязана, тъй като те не заменят временен зъб, а пробиват зад последните временни детски кътници. Постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина (минерализация) на емайла си и за да достигне своята максимална твърдост той се нуждае от около две години.
Освен това постоянните молари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки ямки и вдлъбнатини (фисури).Кариесът на тези повърхнини е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности.

Тук идва и ролята на силантите. Те са дентални материали, подобни на лак, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Те предпазват от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака. Силантите са могат да редуцират кариесите до 70%. Най-подходящият период за тяхното поставяне е до две години след пробива на постоянните зъби.

Поставянето на силанти е напълно безболезнено за детето и може да му спести много неприятни емоции, свързани с лечението на вече появилите се кариеси!

1. Зъбът се почиства с машинна четка.
2. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.
3. След това зъбът се измива с вода и се подсушава.
4. Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.
5. Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.
6. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Не забравяйте, че поставените силанти не премахват нуждата от редовни профилактични прегледи и поддържането на добра устна хигиена!

Запишете час за вашето дете за безплатно поставяне на силанти на телефони:
0886 145303 и 082 507505 или заповядайте на място в клиника „Дукови“
на ул.“Симеон Велики“ 18 или ул.“Петко Д. Петков“ 9а.