Всеки един родител желае неговото дете да има красиви бели и здрави зъбки. За постигането на тази цел, грижите за добрата усмивка трябва да започнат веднага след пробива на първите зъби. Това което зависи от родителите са редовните прегледи при денталния лекар и оказването на помощ при създаването на хигиенни навици.

Посещенията при стоматолога са важни за ранното откриване на наличните проблеми, но което е по-важно, дават възможност за осъществяването на мероприятия целящи тяхното предотвратяване.
Най-рано от постоянните зъбки поникват шестите и в продължение на следващите 2-3 години те все още съзряват. Точно в този период те са изключително уязвими на температурни промени, плаката и киселините. Непосредствено след пробива, детските зъбки имат ниско ниво на минерализация, което ги прави лесно поддатливи за киселинни атаки и оттам за възникването на кариозни разрушения. От друга страна нивото на устна хигиена при малчуганите е ниско. Те нямат все още изградена мануалност за хубаво почистване на зъбчетата. Така бактериите заедно с хранителните остатъци се натрупват по неравностите на оклузалните повърхности и бързо предизвикват деминерализация на емайла, а оттам и появата на кариеси. Хранителните предпочитания на дечицата са насочени основно към непълноценни храни – сладкарски изделия и тестени продукти и това е гибелно за новопробилите постоянни зъбки.

Рискът и разпространението на кариеса при децата са много големи. Добрата стоматологична намеса не се състои само и единствено в лечението на възникналите проблеми, но изключително важна е ранната профилактика. Съвременен профилактичен подход представлява силанизирането. При него се извършва запечатване на дълбоките участъци на новопробилите първи и втори кътници.
Фисурите и ямките са част от нормалния релеф на зъбите. При детските зъбчета тези неравности се характеризират с все още ниска степен на минерализация, и това в комбинация с липсата на добри хигиенни навици, предразполага за задържането на хранителни остатъци. Те са идеална среда за развитието на бактерии – основните виновници за възникването на кариозни разрушения.

 

 

Силантите са материали на основата на фотополимеризираща пластмаса. Поставени върху зъбната повърхност я правят гладка, с което улесняват нейното почистване. От друга страна те представляват бариера за киселинните атаки. Съдържанието на флуор, спомага за допълнителна минерализация на зъбните структури. Така зъбите стават по-здрави и устойчиви за развитието на кариеси. Що се отнася до самата манипулация, тя е бърза, отнема само няколко минути и което е най-важно е абсолютно безболезнена. Важно е да се знае че силантите се нанасят задължително преди възникването на кариес. Наличието на разрушение налага необходимост от почистване и обтуриране.

Това което зависи от вас, родители, е редовно децата ви да посещават стоматолог, за да може той да прецени дали зъбките са подходящи за процедурата, или е вече късно, поради развил се кариес. Относно вашите зъби те също могат да бъдат профилактично запечатани, стига да са все още интактни. Осъществяването на тази безболезнена процедура позволява да се избегнат скъпите и не така приятни възстановителни дейности при вече възникнал кариес. Защо да провеждаме лечение като можем да го отложим във времето чрез подходяща профилактика?

Д-р Ангелова
Клиника Дукови