Силанти

Поставяне на силанти – ефикасно решение на проблема „дълбока фисура“

Пробиването на първите постоянни дъвкателни зъби при децата започва около тяхната шеста година. Зъбите пробиват с така наречените дълбоки фисури – оклузален дефект, които усложнява почистването на зъбната плака в тази област. По време на пробива си дъвкателните зъби нямат достатъчна височина, за да участват в главната си дъвкателна функция, откъдето и следва липсата на функционалното почистващото действие. Това прави и образуването на кариеси върху дъвкателните зъби по-често срещан в сравнение с тези на другите зъбни повърхности.

Слабата минерализация на повърхността на емайла в този възрастов период също допринася за образуването на кариесогенна ситуация. Като се вземе предвид и фактът, че в тази възраст децата не могат все още не могат да прилагат правилната дентална грижа, появата на кариеси е почти неизбежна.

силанти Русе

За щастие съществува превантивно решение на проблема с появата на кариеси на дъвкателните зъби при децата и то се нарича силанти. Те представляват дентален материал, подобен на лак, който се поставя върху дълбоките ямки и фисури. След изсъхването му образува фин защитен слой, който служи като бариера между повърхността на зъба и бактериите в зъбната плака. Този слой е достатъчно здрав и твърд, че да издържи в продължение на години наред, когато може безпроблемно да се подмени.

Силантите определено са ефективен начин за предпазване от кариес, като могат да редуцират тяхната поява до 70%. Поставянето им е напълно безболезнено и по никакъв начин не създават дискомфорт в устата. Препоръчително е манипулацията да се извърши до две години след пробиването на постоянните зъби.

Поставяне на силанти в клиника Дукови, гр. Русе

Процедурата по поставянето на силанти в Русе набира все по-голяма популярност и е важно да се убедите, че сте избрали добър специалист за нея.

За поставяне на силанти в Русе винаги можете да посетите дентална клиника Дукови. Ние ще подходим с необходимия професионализъм и с нужното внимание към Вашето дете.

Запишете час за консултация още сега
Контакти