Виртуална реалност в денталната медицина

Realica VR е устройство, проектирано с оглед на комфорта и удобството, като се отличава с множество функции, които го превръщат в GameChanger в света на денталната седация.

Устройството, което пациентът носи по време на денталното лечение, му позволява да изживее силно поглъщащо пътуване с дигитална седация в виртуална среда, която е разсейваща и релаксираща.  Системата е патентована, тъй като е специфично разработена и иновативно оптимизирана за използване, докато пациентът лежи на зъболекарския стол за преглед или стоматологична манипулация. Софтуерът е сертифициран като медицинско изделие от първи клас.

Как работи?

Програмата се активира в рамките на няколко секунди, веднага щом пациентът се настани на стола. Трае 60 минути, като може да се повтаря в цикъл. Уствойството може да се дезинфекцира и не пречи на дейностите, извършвани от зъболекаря и неговия асистент. Не се изисква информирано съгласие, тъй като не е фармакологично лечение и не води до странични ефекти за пациента.

Предваително се обяснява на пациента какво да очаква по време на програмата и след това му помагаме да си сложи VR очилата. Ще прекара 60 минути на различно място, далеч от зъболекарския стол, потопен в силно релаксираща и разсейваща среда. Междувременно лекаря ще може спокойно да продължи стоматологичната процедура без да е необходимо да се прилагат медикаменти или анксиолитици и без да губи време, за да успокоява или облекчава страха и нервността на пациента. През цяото време пациента сътрудничи и може да чува инструкциите, които му се дават по време на целия процес.

 

Какво представлява VR устройството?

Маската за виртуална реалност е безжично самостоятелно устройство, проектирано да бъде ергономично, като гарантира, че не възпрепятства естествените движения на зъболекаря по време на процедурите.

Нейният елегантен и ненатрапчив дизайн позволява безпроблемен работен процес, без да се нарушава прецизността или комфорта на въздействие върху пациента. По време на гледането VR заличава възприеманата негативна среда, заменяйки я с положителна реалност от сцени изображения звуци и приятни познати шумове, създавайки потапяща и фантастична атмосфера по време на лечението и предизвиквайки състояние на дълбока релаксация.

Взаимодействието с пациента е просто, но увеличава разсейващия ефект, като значително отклонява вниманието му от медицинската среда и извършваните медицински процедури. Възприемането на времето също се забавя, като се намалява чувството на скука и чакане за пациента. Виртуалната реалност отвлича вниманието от болката.

Специалната VR технология, предназначена за болници и клиники, е разработена в сътрудничество с лекари и невролози. Клинични проучвания разкриват, че участието в потапящи преживявания във виртуална среда води до значително намаляване с над 66% в нивата на болка и тревожност.

 

Предимствата за пациента са:

  • отвличане на вниманието;
  • намаляване на възприеманата болка;
  • подобрено управление на тревожността и стреса;
  • овладяване на страховете и фобиите;
  • намаляване на оперативното време;
  • намалена употреба на лекарства анксиолитици седативни газове и т.н.;
  • възприемане на иновациите;
  • комфорт и повишено качество на услугата.